Tal på H22, Helsingborg

Linda talar

”Hej och wow vad fantastiskt det är att få stå här i sin egen stad. Vackra ljuvliga Helsingborg!

Jag var ute sent i går kväll på promenad längs med havet. Jag gör det ofta när tankarna ska skingras. Det var ett lite oroligt hav i gårkväll som slog påkallande och upprepande gånger mot strandkanten och in mot staden. Jag kunde känna igen mig i det beteendet, att bångstyrigt påkalla uppmärksamhet för att signalera att saker brister. Men det är väl så vi politiker fungerar – att tycka en massa saker och att vilja förändra.

FÖRÄNDRING

Så vad finns det att förändra ? Vad är det jag och vi från mitt parti vill få sagt?

Är vi vad andra säger om oss? Arga unga män?  Jag känner mig varken ung eller manlig. Pontus är väl i och för sig ganska ung, men sällan arg. Nä vi är folket , knegarn som allt som oftast likt ni lever i vardagen och har den med oss i det dagliga arbetet.

Sverige har de senaste åren förändrats till något som man stundtals inte känner igen. Med mesiga politiker i ledning kan förändringar till något sämre gå fort. Jag vågar påstå att Sverige de senaste åren letts av mesiga politiker. Nu pratar jag på nationell nivå.

Låt mig illustrera.

Sverige har blivit osunt.

VI VILL

Så vad har vår självutnämnda feministiska regering gjort nu under sina åtta år vid makten?

Jo just det. Man har haft en rikspolischef som istället för att ta i med hårdhandskarna för att stoppa kriminaliteten i utanförskapsområdena tyckte att polismännen skulle föra samtal med saft och bulle.

Och ja just det. Istället för att stoppa gruppvåldtäkterna på våra sommarfestivaler tog han fram ’’tafsa inte’’-armband.

Och ja just det. Hela LO kollektivet och sosse-eliten manifesterade i ’’fittmössor’’ för att stå upp för kvinnor, istället för att bura in de som inte kan bete sig.

Allt detta kallar jag för plakatpolitik, symbolpolitik för att visa på en godhet och reaktion på något, men som inte leder till något mer än att lura folket skulle jag vilja påstå.

Man skapade parallellsamhällen och har under en period varit Europas i särklass duktigaste mottagarland. För ingen mer än vi vågade kritisera och hade en stark önskan om att stänga gränserna. Det gjorde Sverige alldeles försent – det enda bra Löfvén gjort än om det var sent. Sverige drog i handbromsen alldeles för sent.

Andra länder skrattade åt oss.

Vi har i utländska medier beskrivits som ett skräckexempel på en havererad politik.

Det trygga förnuftiga Sverige med hårt arbetande stolta medborgare. Där respekten för varandra, för ditt och mitt, var hög. Där gör din plikt, kräv din rätt följdes och där vi kunde ha ett välfärdssystem som byggde på att de uppgifter man lämnar in görs på heder och samvete.

Systemet bygger fortfarande på det.

Men folket som tar del av bidragen lever inte efter det.  Mycket i Sverige behöver förändras!

Det var inte ingenjörer och högutbildade som kom som skulle rädda Sveriges äldre. Något vi inte skulle klara av på egenhand, så som det sades. Istället ser vi nu personalbrist på alla håll med en ytterst hård belastning.

Vården hinner inte med. Barnmorskor säger upp sig. Förstföderskor skickas hem för man har platsbrist. Sjuksköterskor säger upp sig. SJ ställer in tåg för man saknar personal. Och samtidigt har vi 800 000 människor i landet som inte arbetar!

Äldre felbehandlas på våra äldreboenden för personal inte förstår eller har kunskap om basal hygien. Ministrar i fjärran länder plockar ut barnbidrag och bostadsbidrag, över hälften av de granskade utlandsbetalningarna för pensioner är felaktiga.

VI BEHÖVER

Vi behöver knyta välfärden närmare medborgarskapet ihop med att man får arbeta sin in i välfärdssystemet.

Vi behöver få till straff som straffar på riktigt. Vi behöver få till en skola som är trygg och där arbetet kan göras i lugn och ro. Vi vill se satsningar på elevhälsan. Med närvaro, där du kan få hjälp veckans alla dagar.

Vi ska inte ha vårdköer, där du i princip dör i väntan på vård. Vi ska inte ha sharia-lagar. Du ska kunna välja vilken partner du vill utan att behöva gå i pridetåg. I ett modernt land ska du inte behöva deklarera din kärlek, eller komma ut, som man säger.

Vi ska inte ha hedersförtryck. Vi ska ha vettiga bensinpriser. Vi ska ha vettiga energipriser. Du ska kunna leva på landsbygden, i staden och i glesområden.

Och ja visst har vi mycket som är bra i Sverige. Men ärligt talat, vi behöver få till ett regeringsskifte. Sverige hade mått bra av det. Sverige behöver ny kraft, ny fart och en ny riktning. Vi är beredda att kliva fram och axla ansvaret. Det är vi på alla nivåer. Med genuina och fantastiska kollegor vet jag att vi är redo. Mer redo än någonsin!

Så är du nöjd med samhället? Med vad du ser? Med det stöd ditt barn har i skolan, den hjälp dina föräldrar får? Sitt då still.

Är du inte nöjd så använd din röst i valet. Lägg den på dem som har kraften och viljan för Sveriges bästa. De som vågar ställa krav, för att också kunna ge. För att växla upp.

Använd din röst väl om du vill se en förändring. En förändring i det fantastiska välfärdsland Sverige en gång var. Tillsammans kan vi kraftsamla och byta ut regeringen den 11 september!”

Tal av Linda Lindberg på H22 i Helsingborg, 2022-06-14